• De Tussenstand

  • Zo langzamerhand komt de eindstand in zicht. Competities komen in beslissende fases. En die fases kennen drie standen: je speelt nog voor promotie of kampioenschap, het gaat nergens meer om dan alleen lekker uitspelen of het degradatie spook waart rond het elftal.
    We zeggen natuurlijk: ”Joh, maakt niet uit. Als je maar plezier hebt.” Dat noemen ze nu een sociaal wenselijk antwoord. Het maakt wel wat uit. Niks leuker dan winnen. En ja , we kunnen niet altijd winnen. En soms verliezen we vaker dan we winnen. Hoort er allemaal bij.
    Maar hoe doen de VFC-teams het? Op dit moment zijn er 55 teams in competitie (10 senioren, 45 jeugd).
    Ik krijg regelmatig de vraag: hoe doet jouw club het? En dan bedoelen ze eigenlijk het eerste. Moet ik weer uitleggen dat we zaterdag1 en zondag1 hebben. En dat we dat heel graag zo houden.
    Zondag 1 doet het trouwens op dit moment erg goed. Tussentijds moesten Tim Stad en Bert van Saus het coachen en trainen overnemen van de naar Sparta vertrokken Jesper Gudde (hoofd scouting). Maar die had de ploeg met zoveel bagage achtergelaten dat Tim en Bert een prachtige reeks punten konden binnenhalen. Met als kers op de taart het clubrecord in competitieverband verbreken: 12-0 tegen Het vleugellamme Meeuwenplaat. Goed werk mannen!
    Niet onvermeld mag blijven dat zondag 2 met ruime voorsprong bovenaan staat.
    Als je zondag 1 en 2 aandacht geeft, mag de zaterdag ook niet ontbreken. Meestal beginnen die wedstrijden om 17 uur, nadat het volle jeugdprogramma is afgewerkt. Kennelijk een prettig tijdstip, want de tribune is altijd volledig bezet. Geen zaterdag ploeg in Vlaardingen trekt zoveel toeschouwers. Er is zelfs sprake van een eigen aanhang. Ik noem ze gemakshalve Vak T. De T staat voor de plek waar zij zich laten horen, het terras precies in het midden van de tribune. In hun enthousiasme gebeurde er soms dingen waar je niet blij van kan worden. Gelukkig beseffen ze dat ook. We hebben met elkaar gesproken en weten wat de VFC normen zijn. Want, het is geweldig zo’n aanhang achter je te hebben. Dat Zaterdag 1 grote kans op promotie maakt is trouwens wel de verdienste van de spelers en de staf zelf. Het zijn telkens aantrekkelijke wedstrijden om naar te kijken. En dat vinden velen zoals ik al meldde. In het kielzog van 1 doet zaterdag 2 het ook uitstekend. Het is steeds stuivertje wisselen om de bovenste plaats. Dus dat blijft spannend tot het eind.
    Dit gezegd hebbend,zijn er nog 51 teams over die eigenlijk net zoveel aandacht verdienen. Maar jullie snappen dat dit teveel van het goede is. Maar 1 keer de focus op onze grote broers mag toch wel?
    Jan Stijger
rfwbs-slide