• VLAARDINGEN - 18 seizoenen geleden begon hij aan een reis waarvan niemand wist dat deze zo succesvol zou eindigen. Alleen de echte kenner zag de potentie in Bas van Loenen. En het succes? Dat is er zeker gekomen.

  De langst zittende en misschien zelfs de meest geliefde hoofdtrainer van VFC ooit. In ieder geval de meest succesvolle trainer van VFC ooit! Verschillende kampioenschappen en promoties. Maar dit was het dan,…

  Het is 2006 als Bas van Loenen begint aan een reis waarvan niemand had mogen dromen dat deze 18 jaar lang zou duren en vooral grote successen zou kennen. Het is 2006 als Bas van Loenen begint als jeugdtrainer van VFC. Van Loenen start met een groep spelers waarvan een groot gedeelte 18 jaar later de basis van het eerste zaterdag team van de vereniging vormt. Vanaf dag 1 is duidelijk dat Van Loenen het in zich heeft om trainer te zijn. Soms kost het veel energie, maar onder zijn leiding worden langzamerhand spelers steeds beter en beginnen successen zich op te stapelen.

  Van Loenen doorloopt als trainer de gehele jeugdopleiding. Verschillende kampioenschappen en promoties zijn op zijn conto te schrijven. Met het vlaggenschip van de jeugdafdeling weet Van Loenen uiteindelijk op te klimmen tot de derde divisie landelijk. Een clubman is geboren. Maar daar blijft het niet bij.

  In 2017, na 11 jaar als jeugdtrainer gefunctioneerd te hebben, is het dan zo ver: Bas van Loenen wordt hoofdtrainer. VFC start met een zaterdag elftal dat zal instromen in de 4e klasse, en clubman Bas van Loenen wordt aangesteld als eindverantwoordelijke. Direct in het eerste seizoen spelen de zaterdag Kwekkers lang mee om het kampioenschap, maar moet deze helaas laten aan stadsgenoot CION.

  Eén seizoen later is het wel prijs! Victoria’04 wordt in een spannende tweestrijd verslagen en Bas van Loenen behaalt met zijn VFC (za) het eerste kampioenschap. Om de zaterdag selectie te kunnen door ontwikkelen wordt het spelers aantal vergroot van 18 naar 45 en ontstaat VFC (za) 2 dat van start gaat in de reserve 4e klasse. Ook in het bekertoernooi gaat het voortvarend. Zo wordt onder andere hoofdklasser Leonidas (2-1) in het KNVB-beker toernooi uitgeschakeld en bereikt VFC (za) de finale van het Vlaardings Voetbal Kampioenschap.

  Na 2 seizoenen vrijwel niet gevoetbald te hebben (COVID, red), is het in 2022 opnieuw raak en behaalt VFC (za) het tweede kampioenschap op rij. VFC (za) promoveert zodoende naar de tweede klasse. Met het tweede kampioenschap op rij weet VFC (za) in slechts 3 seizoenen te promoveren van de 4e naar de 2e klasse. Een prestatie die niet elke amateur-trainer gegeven is. Ook het Vlaardings Kampioenschap wordt toegevoegd aan de prijzen kast van VFC (za). Op het eigen terrein wordt 4e Divisionist vv Zwaluwen uiteindelijk verslagen na penalty’s. De dubbel is een feit! De eerste in de clubgeschiedenis.

  Een zeer stabiele zaterdag tweede klasser is geboren, die medio 2024 nog lang meestrijdt om het kampioenschap en promotie naar de eerste klasse. De teams onder van Loenen zijn steevast teams die uitgaan van balbezit en aanvallend spel in een 4-3-3 formatie. Iets wat de neutrale voetbalfan zeker kan bekoren. Van Loenen laat een team achter met een goede basis en potentie.

  Dit was het dan. Na 18 jaar, 7 jaar als hoofdtrainer, is het dan zover: Bas van Loenen stopt bij VFC. Althans,… van Loenen stopt als hoofdtrainer van VFC (za). Maar ook na dit seizoen zal hij zeker nog op het sportpark aan de Sportlaan te vinden zijn. “Ik ben een echte VFC’er. Mijn zoon is net gestart bij de Kwekkertjes, misschien ga ik daar wat vaker helpen als trainer.”

  Daarnaast kent de gemiddelde hoofdtrainer van VFC twee termijnen bij de club,…

  Wordt vast en zeker vervolgd!

  Bas van Loenen.
  Van clubman, naar clubicoon.

rfwbs-slide