• Zeg gedag tegen fout gedrag

  Het wordt steeds moeilijker om scheidsrechters te vinden die op zaterdag een wedstrijdje willen fluiten. Vreemd zou je zeggen, want het is op zich hartstikke leuk jeugdwedstrijden te leiden. Even een nuance, het zou leuk moeten zijn. En we proberen jonge gasten te overtuigen dat je samen met de spelers, coaches en meelevende ouders er een heerlijke sport belevenis van kan maken.

  Als ik politieke debatten beluister, is een vaak gehoorde uitdrukking: je moet wel het eerlijke verhaal vertellen!
  Ik kan jullie vertellen dat het eerlijke verhaal over dit onderwerp niet uitnodigt om een wedstrijdje voor je plezier te gaan fluiten. En het is helaas niet moeilijk de oorzaak te vinden. Het is beschamend zoals coaches en ouders zich gedragen als de scheids in hun ogen in de fout gaat. En ja, die maken fouten. Spelertjes nemen gedrag over. Ook fout gedrag. En dat volstrekt foute gedrag zien we helaas steeds meer. Ja ook bij die nette club die VFC heet. Weg is al het relativerend vermogen, en erger, weg is het respect voor de jonge fluitist die keihard wordt afgebrand. En waarom? Omdat we resultaat belangrijker vinden dan accepteren dat beslissingen wel eens fout of vermeend fout zijn. Ben jij zo’n coach die bij elke beslissing luid en duidelijk zijn ongenoegen uit, stop daarmee en reset je mind. Steun de scheidsrechter in plaats van te kritiseren. Wees een voorbeeld voor jouw pupillen. En ouder, bemoei je niet met de scheidsrechter. Steun het team met een positieve houding. We zouden elkaar hierop moeten aanspreken, maar ik weet dat het niet gebeurt.

  VFC is nu druk bezig jonge scheidsrechters te werven. Het helpt enorm als coaches en ouders zich bewust zijn van hun invloed op het hele gebeuren. Laat dat positief zijn en niet ontsierd worden door negativiteit jegens de scheidsrechters, zodat zij ook fluitend aan de wedstrijd kunnen beginnen. Dus:

  Zeg gedag tegen fout gedrag

  Jan Stijger

rfwbs-slide