• Vanaf komend weekend zijn alle competities ook echt begonnen. Zowel de standaardelftallen als de reguliere teams. Primair hoop je natuurlijk dat alle teams gewoon een heel fijn en sportief jaar tegemoet gaan zonder vervelend gedoe in de vorm van nare blessures of gestaakte wedstrijden. Aan blessures kan je veelal niks doen, aan gestaakte wedstrijden wel. Ik heb het al eens eerder verkondigd: het heeft vooral te maken met het (gebrek) aan relativeringsvermogen. Even niet door hebben dat je voor je plezier voetbalt. Winnen is leuk, maar geen doel op zich. Het helpt ook als coaches en publiek (vaak ouders) positieve feedback geven. Soms denk ik, laten we de term selectie bij de jeugd afschaffen en het weer hebben over O19-1, O19-2, enz. En dat bij alle leeftijdscategorieën. De toevoeging selectie doet iets met spelers en trainers. En niet altijd ten goede. En dan doel ik weer op die relativering. Dat in O15-1 kwalitatief betere voetballers spelen dan in O15-6 bijvoorbeeld zal iedereen snappen. Maar in de geboden faciliteiten mag niet een te groot verschil ontstaan. Uiteindelijk betalen we allemaal dezelfde contributie.

    We hebben naast de vele jeugdteams gelukkig ook nog 13 seniorenteams spelen. Verdeeld over de zaterdag en zondag, waaronder een aantal zogenaamde “vriendenteams”. Hartstikke leuk, voor velen is hierbij de derde helft een onderdeel waarnaar in de rust al snakkend naar uitgekeken wordt. Ik hoop deze teams nog vele jaren op onze velden te kunnen zien spelen. Wat is er leuker als pappa voetbalt en mamma met zoon of dochter komen kijken. Dat is trouwens de beste garantie voor een sportieve wedstrijd. Pappa wil tenslotte het goede voorbeeld geven.

    Heel benieuwd ben ik naar de prestaties van onze twee eerste senioren standaardteams . Afgelopen seizoen leverden ze beiden een puike prestatie. Zaterdag1 wist zich als promovendus direct te handhaven ondanks die oneerlijke versterkte degradatieregeling. Zondag 1 verraste met een derde plek en een nacompetitie plaats voor promotie.
    Ook dit jaar is die versterkte degradatieregeling van toepassing. Dus je moet maar liefst 6 ploegen achter je laten om uit de gevarenzone te blijven. In het verleden maakten we ons nooit druk bij een slechte start van de competitie. Immers na de winterstop gingen we genoeg punten bij elkaar spelen om te handhaven. Ik vermoed dat we ons dit nu niet meer kunnen veroorloven. We zullen vanaf het begin er keihard voor moeten werken om een veilige plek te veroveren. Gelukkig hebben we bewezen voldoende kwaliteit te hebben. En als we veel in onze sterkste opstelling kunnen spelen, gaat het zeker lukken. Alleen al het bewustzijn dat er geen makkelijke wedstrijden zijn, moet genoeg zijn. Mannen, zet m op. “Voor onze geel en zwarte kleuren laten wij ons prakkie (of festival) staan.”
    Maar vooral ook veel plezier voor dit mooie nieuwe seizoen.

    Jan Stijger

rfwbs-slide